פסיכולוגיה טרנספרסונאלית

מהי פסיכולוגיה טרנספרסונלית?

 לפני שאני מספרת לכם על פסיכולוגיה טרנספרסונאלית…רוצה לספר לכם שפסיכולוגיה טרנספרסונאלית לא מוכרת כתחום התמחות בפסיכולוגיה בארץ מבחינת משרד הבריאות (הרגולטור בישראל). פסיכולוגיה טרנספרסונאלית זה לא פסיכולוגיה קונבציונאלית. 

פסיכולוגיה טרנספרסונאלית כן מוכרת כתחום אקדמי ואסכולה טיפולית מוכרת אקדמית בעולם אבל לא באופן פורמאלי בארץ.  להלן מספר אתרים של איגודי פסיכולוגיה טרנספונאלית בעולם וסקירות אקדמיות וקליניות של התחום:

 Association of Transpersonal Psychology

50 שנה לפסיכולוגיה טרנספרסונאלית העיתון של איגוד הפסיכולוגים האמריקאי (APA)

איגוד האירופאי של פסיכולוגיה טרנספרסונאלית EUROTAS 

סקירה על פסיכולוגיה טרנספרסונאלית כאסכולה בפסיכותרפיה

מידע על פסיכולוגיה טרנספרסונאלית כאסכולה קלינית בארצות הברית

כמה מילים בעברית…על פסיכולוגיה טרנספרסונאלית:

ניתן להגדיר פסיכולוגיה טרנספרסונלית כשילוב בין התובנות הרוחניות של מסורות העולם לבין הידע המודרני של הפסיכולוגיה המודרנית. זוהי סינתזה של שתי התייחסויות לתודעה האנושית – הרוחנית והפסיכולוגית – תוך מתן כבוד והערכה לכל אחת מהן. תחום זה בפסיכולוגיה עוסק בדפוסים הרגשיים, ההתנהגותיים, הקוגניטיביים והסומאטיים הקשורים ל"עצמי" או ל"אגו", אך גם מתייחס למימדים ולמצבי התודעה הרוחניים או ה"גבוהים" הנמצאים מעבר לזהות הפרטית של האדם.

דרך אחרת להגדיר פסיכולוגיה טרנספרסונלית קשורה לפירוש המילולי של המילים "טרנס ו- "פרסונל". ניתן לפרש את המילה "טרנס" במשמעות של "מעבר" ו- "מעל" ואת המילה "פרסונלי"- כ- "אישי" או כ- "על פני", כלומר, כהתייחסות אל ה"עצמי" בטווח שבין המיקוד בזהות האישית לבין המימד האוניברסאלי. במובן של "מעבר" או "מעל", הכוונה היא להכרה בשילוב של חוויות מיסטיות ומצבי תודעה אחרים כחלק מהפוטנציאל של הקיום האנושי וכחלק משמעותי בהקשר הטיפולי. במובן של "על פני", הכוונה היא להתייחסות כוללת למושג או לתחושת ה"עצמי", החל מההיבט האישי והפרטי ועד לתודעה רוחנית-קוסמית רחבה אליה מתייחסות מסורות שונות בעולם, הן במזרח והן במערב. בהקשר זה נהוג להתייחס לפסיכולוגיה טרנספרסונאלית כמחברת בין הפסיכולוגיה המערבית לבין מסורות רוחניות עתיקות שונות כגון בודהיזם, יוגה, קבלה, מיסטיקה נוצרית, סופיזם, שמניזם ועוד. כך, פסיכולוגיית מזרח-מערב, ובכללה פסיכולוגיה בודהיסטית, היא זרוע משמעותית של פסיכולוגיה טרנספרסונאלית.

מה ההבדל בין פסיכולוגיה טרנספרסונלית לשאר האסכולות בפסיכולוגיה ?

פסיכולוגיה טרנספרסונלית נחשבת לזרוע הרביעית בפסיכולוגיה אחרי הגישה הפסיכו-דינאמית (הראשונה) בייסודם של פרויד וממשיכיו, הגישה הביהביוריסטית של סקינר וממשיכו והגישה ההומניסטית אקזיסטנציאלית של רוג'רס, מסלו, פרנקל וממשיכיהם. הפסיכולוגיה הטרנספרסונאלית אינה קמה כנגד הגישות האחרות, אלא כוללת אותן וממשיכה אותן. ההבדל המהותי ביניהן נמצא בכך שהפסיכולוגיה הטרנספרסונאלית מכירה במשמעות של ההיבט הרוחני ובפוטנציאל הגבוה של האנושיות, להבדיל מזרמים אחרים בפסיכולוגיה המתרכזים בהיבטים המנטאליים, הרגשיים, התנהגותיים או הסומאטיים בלבד, תוך התמקדות בפתולוגיות, בטראומות ובדפוסים השליליים של האדם. הפסיכולוגיה הטרנספרסונאלית עוסקת בחקר פוטנציאל הצמיחה ובעידודו, וכן בטרנספורמציה הפסיכו-רוחנית של האדם לכדי הגשמה מלאה ותחושה של שלמות מתוך חיבור לתודעה גבוהה או לחוויה אשר מכונה בכינויים שונים כמו "עצמי גבוה" (Higher Self), אלוהות, כוח עליון, נשמה ועוד.

טיפול בפסיכולוגיה טרנספרסונלית

הטיפול בגישה של פסיכולוגיה טרנספרסונלית נשען על מגוון ההתערבויות והטכניקות הקיימות בזרמים השונים בפסיכולוגיה -זרם פסיכודינאמי, זרם קוגניטיבי, וזרם הומאניסטי קורגיטיבי- אולם גם מאפשר לחקור ולחבור ל"עצמי" במובן הרחב של המילה, כלומר במובן הכולל את המימד הפיזי, הנפשי והרוחני.

ולכן, הגישה הטרנספרסונלית כוללת גם מגוון רב של מודלים כגון פסיכולוגיה בודהיסטית ופסיכולוגיית מזרח-מערב, פסיכולוגיה יהודית, פסיכולוגיה אינטגראלית (קן ווילבר), פסיכוסינטזה (רוברטו אסגיולי), אקו-פסיכולוגיה, פסיכולוגיה יונגיאנית פסיכולוגיה של תרבויות האדמה, גישות א-דואליות ועוד.

זאת לצד שיטות של פסיכותרפיה סומאטית ו/או ממוקדת מיידפולנס וחמלה עצמית כגון Acceptance and Commitment Therapy, התמקדות, האקומי, ביוסינטזה, ביופידבק, יוגה, טא צ'י; טכניקות ממוקדות משמעות וממוקדות אדם ב"כאן ועכשיו" הנשענות על עקרונות הפסיכולוגיה האקזיסטנציאלית וההומניסטית; טכניקות נשימה; טכניקות מדיטציה, ודמיון מודרך; עבודת עומק עם חלומות; פסיכודרמה וגשטאלט; הבעה יצירתית כגון תנועה וריקוד, מוזיקה ושירה, כתיבה חופשית, אמנות; וטכניקות ייחודיות אשר נועדו לעודד מצבי תודעה אחרים או חוויות של התרחבות התודעה כגון הדמיה ומסעות בתודעה, נשימה הולוטרופית (סטאן גרוף), רגרסיה בגלגולים, תקשור, היפנוזה ועוד.

יחד עם זאת, לא ניתן להגדיר או לאבחן טיפול בפסיכולוגיה טרנספרסונלית על בסיס טכניקות או התערבויות מסוימות, שכן כל טכניקה טיפולית יכולה להיחשב טרנספרסונלית אם היא מיושמת בהקשר כזה. לדוגמה, טכניקות והתערבויות כגון דמיון מונחה, נשימות ומדיטציה יכולות להיות מיושמות כחלק מטיפול קוגניטיבי התנהגותי ללא התייחסות למימד הטרנספרסונלי שלהן, בעוד אם הן מיושמות בהקשר טרנספרסונלי, הכולל למשל התייחסות למצב תודעה אוניברסלי, חיבור ל"עצמי גבוה", הן יחשבו כטרנספרסונליות.

פסיכולוגיה טרנספרסונאלית לא מוכרת כתחום התמחות בפסיכולוגיה בארץ. אני לא רשומה בפנקס הפסיכולוגים ואני לא פסיכולוגית. התואר האקדמי שלי מוכר מתוקף האקרדיטציה האקדמית של המוסד בו סיימתי את לימודי בקליפורניה.

לקביעת פגישה אישית או הזמנת סדנא / הרצאה חייגו למספר 054-4846669 או צרו איתי קשר